Hedef Sektörler: Tarım, Hayvancılık, Endüstriyel Tarım
Temel amaç (Hedeflenen İş Modeli): İlgili sektörler başta olmak üzere kırsal dönüşüm ve kırsal kalkınma hedeflerine uygun çalışmalar gerçekleştirmek. Türkiye’de ilaç, ıtır, kozmetik sanayiine ham madde ve tohum üretimi gibi alt sektör kollarında tarımsal kalkınmayı teşvik etmek.
Anahtar kelimeler: Kırsal dönüşüm, hibrit tohum üretimi, milli tohum, yerli ve milli tarım, menşei üretim, bölgesel çiftlik modelleri, hayvancılıkta süper ırk geliştirme, KOBİ Girişimciliği
Kısa bilgilendirme ve bazı örnekler: Tarım ve hayvancılık, bir ana sektör koludur. Ancak hayvansal ve kırsal kalkınma ile kırsal dönüşüm gerçekleştirmek bir iş modelidir. Kentsel dönüşüm, sıklıkla gündemde olan bir uygulamadır. Kentsel dönüşüm bir şehircilik ve şehir üretimini destekleme modelidir. Aynı mantıktan hareketle, kırsalın dönüşümünü de gerçekleştirmek ve kırsalda yaşamı, bir şehirleşme ve şehircilik modeli içinde yapılandırmak da mümkündür. MÜSİAD Kır Kentler Projeleri, hem marka şehirler projelerinin bir çeşididir hem de tarımsal ve hayvansal üretimin kırsal kalkınmayı destekleyip, kırsalı, şehir şartlarında yapılandırma adına iş modelidir.
Kent kadar büyük olmasa bile kentin hemen tüm imkânlarının erişilebilir hale getirilmesi ve kırsalın kalkınması mümkündür. Tarımsal ve kırsal üretimin konvansiyonel yöntemlerle değil, her kırsalın talep ve milli çıktıya uyumlu üretim çeşitliliği ile yeniden planlanması bu iş modelinde mümkündür.
Örneğin Kütahya’nın Aslanapa İlçesi Kureyşler Köyü’nde gerçekleştirilen pilot proje ile hem kırsal kent işlevine bürünmüştür hem de burada başlayan lokal tarım ile beldeye ve çevre beldelere özgü tarım ürünlerinin yetiştirilmesi ve belde markasıyla (bir kısmı mahreçtir) pazarlanması sağlanmıştır. 30 konut inşasıyla başlayan projede, hem mahalli mimariye sadık kalınmış hem de turizm için önemli bir aşama sağlanmıştır. Ayrıca bölgenin şartlarına uygun lokal tarım uygulamaları ile tarımsal dönüşüm de teşvik edilmiştir.
Aynı şekilde Isparta Kuyucak Köyü bugün Fransa’daki muadilleriyle yarışacak kadar ciddi bir lavanta tarımı ile kırsal dönüşümün menşei üretimin marka değeri oluşturulması adına örnektir.
Türkiye’de 183 çeşit kayıtlı ekmek çeşidi vardır. Bunun 75’i bölgeye uygun buğday veya buğday işleme tekniği ile yapılmaktadır. 38 çeşit kayıtlı menşei buğdayı söz konusudur. Dolayısıyla, sadece ekmek üzerinden bile yeni kır kent projelerinin oluşması mümkündür.
Yukarıda sıralanan öneriler dışında konvansiyonel anlamda kırsal kalkınma ve kırsal üretim iş modelleri de bu komitenin görev alanına girmektedir. Yukarıdaki öneriler dışında geliştirilecek her türlü fikir ve iş modeli ise komite başkanının yetki ve sorumluluk alanındadır.
Akademi Kamu Sanayi İşbirliği ve Proje Takip Komitesi
Akıllı Şehirler ve Şehir Ekonomileri Komitesi
Birleşme ve Devralmalar Komitesi
Çok Ortaklı Sermaye Komitesi
Dış Ekonomik İlişkiler Komitesi ve EXPO
Dış İlişkiler Komitesi
Dijital Dönüşüm Komitesi
Diplomatik İlişkiler Komitesi
Ekonomi Güvenliği ve Regülasyon Komitesi
Gastro- Ekonomi ve Türk Mutfak Sanatları Komitesi
Genç MÜSİAD Komitesi
Gıda Güvenliği ve Rekabette Yenilik Planlama Komitesi
İhracatı Geliştirme ve Ticaret Eşleştirme Komitesi
İşgücü Planlama ve Mesleki Teknik Eğitim Komitesi
Kırsal Kalkınma Komitesi
Kobi Geliştirme ve Markalaşma Komitesi
Lojistikte Yeni Yollar ve Yaklaşımlar Komitesi
Maden, Enerji Yönetimi ve Yatırımları Komitesi
Makine ve Metal Sanayinde Dönüşüm Komitesi
Medya ve Kültür Ekonomileri Komitesi
Milli Paydaşlar ve Sektörel Üye Geliştirme Komitesi
Mobilya ve Dayanıklı Tüketimde Üretim Kümeleri Komitesi
MÜSİAD Akademi Komitesi
MÜSİAD İnvest Komitesi
MÜSİAD Kadın Komitesi
MÜSİAD Tahkim Komitesi
Ortak Satınalma ve Ticari İşbirlikleri Komitesi
Risk Yönetimi ve Sigortacılık Sistemleri Komitesi
Sağlık, Medikal, İlaç Üretim ve Ticareti Komitesi
Sanayi Bölgeleri ve Yerleşkeleri Komitesi
Savunma Sanayi Ortaklıkları Komitesi
Seracılık, Bitki Besleme ve Peyzaj Komitesi
Tekstilde Yenilik Yönetimi ve Tasarım Komitesi
Ulaşım Araçları Endüstrisi Komitesi
Üye İlişkileri ve Üye Kabul Komitesi
Yeni Turizm Kaynakları ve Yatırımları Komitesi
Yenilenebilir Kaynaklar ve Atık Yönetimi Komitesi
Yerelde Şube Yapılandırma Komitesi
Yerlileştirme ve Milli Üretim Komitesi
Yurtdışı Alt ve Üst Yapı Yatırımları Komitesi
Yurtiçi Yapı Geliştirme ve Projelendirme Komitesi
1989 yılında Samsun Bafra’da doğdu. 2007 yılında Sultan Fatih Anadolu Lisesi’den mezun oldu. 2012 yılında Koç Üniversitesi İngilizce İşletme Fakültesi’nde lisans eğitimini tamamladı. 2016 yılında İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden yüksek lisans diplomasını aldı ve aynı üniversitede doktora eğitimine başladı.
Profesyonel iş yaşamına, 2004 yılında aile şirketi olan Erişler Gıda’da başlayan Abdullah Eriş, 2010 yılına kadar; ithalat, ihracat, pazarlama, finans, lojistik, üretim ve satış olmak üzere şirketin değişik departmanlarında çalıştı. 2010 - 2012 yılları arasında çeşitli global şirketlere bağımsız denetimlerde bulunan Eriş, bu süreçte şirketin uluslararası faaliyetleri ve ticari organizasyonlarıyla da ilgilendi ve 2012 yılında, Erişler Gıda Dış Ticaret Yöneticiliği görevinde bulundu. 2013 yılında şirketin perakendeden sorumlu Genel Müdürlüğüne atanan Abdullah Eriş, 2017 yılından bu yana şirketin Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda gruba bağlı dış ticaret şirketi olan Moral Gıda’nın da Genel Müdürü (CEO) olarak görev yapıyor.
2016 yılında bireysel üye olarak katıldığı MÜSİAD’da; 2016-2019 yılları arasında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkan Yardımcısı, 2018-2019 arası MÜSİAD Yurt Dışı Teşkilatlanma Komisyonu Yönetim Kurulu üyesi olarak çalışmıştır.
2019 yılı Mayıs ayında MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi seçilen Eriş, aynı tarihten itibaren MÜSİAD Kırsal Kalkınma Komitesi Başkanı olarak görev yapmaktadır.