Ortaklık Geliştirme, hedeflenen sektörlere uygun iş modelleri oluşturulduktan sonra bunun ortaklık mantığı içinde yönetilmesidir.
Ortaklık modeli, iş modellerinin hangi hedefler içinde çalıştırılacağını göstermektedir. Yani seçilen iş modeli ortaklık yapmak adına örneğin; milli üretime, yerelleşmeye, teknik eğitim ile nitelikli istihdam oluşturmaya, sermayede fon oluşturmaya, kaynak yönetimine ya da yenilik planlamaya hizmet edebilir.
Birden fazla sektörün ortak bileşeni; ortaklıktır…
Bu alan tematiktir ve ortaklık modellerine ve çalışma gruplarına ayrılarak proje üretmeye açıktır.
Bu alanlar, MÜSİAD’ın yeni dönemde, Ortaklık kavramı etrafında hangi temaları esas aldığını göstermektedir. Komite adları bu şekilde okunmalıdır. Bu üst kurul; üretim ve ticaret planlamada başlayan iş modellerini kendi tema alanlarıyla uyumlu ortaklık modellerine çevirir. Bu üst kurul, üretim ile yatırım arasındaki koordinasyonu sağlar. Burada amaç; çok paydaşlı ortaklık modelleri geliştirmektir. Üst kurulun, komite temaları da görüleceği gibi doğrudan bu amaca hizmet etmektedir.
Bazı iş modellerini ortaklığa dönüştürmek kolay değildir. Özellikle büyük altyapı yatırımları, havacılık, savunma sanayi, ilaç ve petrokimya sanayi ve otomotiv gibi sektörlerde ölçek büyüklüğü esastır.
İş modeli ne denli esnek olursa olsun hakedişleri yönetmek için mutlaka büyük ölçekli sermaye şirketlerine ihtiyaç vardır. Bu türden ortaklık modellerine ise büyük ölçekli sermaye ortaklıkları denir.
MÜSİAD, elbette KOBİ ve OBİ girişimciliğini desteklemek ve büyütmek hedefi ile yola çıkmaktadır. Ancak bazı projelerin hayata geçmesi için o projedeki risklerin önceden satın alınması gerekir. Bunun için de ya büyük devlet teşvikleri, ya kamu şirketleri ile ortaklı girişimler ya da büyük ölçekli sermaye şirketlerinin bir araya gelmesi gerekir.
Buradaki ortaklık modelinin ana amacı büyük ölçekli yapıları, sermayeleri, firmaları akademi ve kamu desteği ile uygun projelerde bir araya getirmek ve üretimin dinomo projelerini başlatmaktır.
Aynı şekilde KOBİ Girişimciliği ve Sanayi yerleşkeleri oluşturmak başlıkları ile birlikte çalışarak KOBİ’lerden büyük işletmelere oradan da çok büyük ölçekli oluşumlara uzanan süreçleri yönetmektir.
Bir iş modelinin ortaklığa dönüşebilmesi için hem yurt içinde uygun partnerlere ihtiyaç vardır hem de yurt dışından ortaklık seçenekleri sunulmalıdır. MÜSİAD yeni dönemde iç talebin ve üretimin dış kaynak ve partnerler ile desteklenmesini amaç edinmiştir. Bu nedenle Ortaklık Geliştirme Üst Kurulu, MÜSİAD Global Saha ekibi ile karşılıklı etkileşim içinde olmalıdır. Ancak bu durum, bu üst kurulun sadece Global Saha ile etkileşim içinde olacağı anlamına gelmez. Yerel ortaklıklar ve üyelerin yerelden sisteme entegrasyonu da bu kurulun görev alanları içindedir. Aradaki bağlantıyı ise Genel Sekreter Yardımcıları ve Ofis birimleri kuracaktır.
1961 yılında Ankara’da doğdu. İlköğrenimini, 1973 yılında Moran Koleji’nde, Ortaöğrenimini ise 1979 Moda Koleji’nde tamamladı ve 1983 yılında Marmara üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun oldu.
1986 yılında Cankurtaran Holding bünyesindeki İkpaş AŞ - Alkun AŞ’de Mali İşler Yöneticisi olarak başladığı iş yaşamına, holding bünyesindeki çeşitli şirketlerde devam ederek, sırasıyla; Aymod Ayakkabı Tekstil ve Malzemeleri San. ve Tic. AŞ’DE Genel Müdür, Elektrolet Dış Tic. AŞ’de Genel Müdür, Esem Spor Giyim San. ve Tic. AŞ’de Perakende Direktörü olarak çalışmıştır.
2002 - 2003 yılları arasında Alan AŞ’de Perakende Direktörü olarak sürdüğü iş hayatına, 2003 - 2006 yıllarında Erk Pazarlama Giyim San. ve Tic. AŞ’de Genel Müdür Yardımcısı olarak devam etmiş, ardından, Polomondo Gıda ve İnş. Tic. Ltd. Şti bünyesindeki Robert’s Coffee Kurucu Şirket Ortağı olmuştur.
2007 kurulan Kreda Danışmanlık Eğitim ve Gıda Ltd. Şti’nin Şirket Ortağı olan Er, firma sahibi olarak 2013 yılında Gökhan Er Danışmanlık Eğitim Gıda ve Spor Malzemeleri Ltd. Şti ve 2019 yılında ise AGE Mutfak Eşyaları Tic. AŞ’yi kurmuştur.
2012 yılından bu yana MÜSİAD ailesinde yer alan Ali Gökhan Er, MÜSİAD İş Gücü Planlama ve Mesleki Eğitim Komitesi Başkanı olarak görev yapmaktadır.
1967 yılında Konya’da doğdu.
1996 yılında Konya Anadolu Lisesi’nden, 1990 yılında Selçuk Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun oldu.
1993 yılında, orman ürünleri sektöründe faaliyet gösteren aile şirketi YETKİNLER AŞ’de iş hayatına atıldı; halen bu şirketin ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanıdır.
2004 yılında, YETKİN PALA Orman Ürünleri Ltd.’nin kurucu ortağı oldu.
2008 yılından bu yana, TOBB Orman Ürünleri Sektör Meclisi üyesidir; 2011-2015 yılları arasında başkan yardımcılığı görevinde bulunmuştur.
2012 yılında çevre teknolojileri ve yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren ALTACA Çevre Teknolojileri ve Enerji Üretim AŞ firmasına katıldı; halen yönetim kurulu üyesidir.
Yetkin, 2013 yılında Bulgaristan’da bir kereste fabrikası kurarak üretime başladı.
2014 - 2016 yılları arasında, daha önce 4 yıl başkan yardımcılığı görevinde bulunduğu Türkiye Orman Ürünleri Sanayicileri ve İşadamları Derneği(TORİD) başkanlığı görevini yürüttü.
2015 yılında organik gübre alanında faaliyet gösteren GÖNEN GÜBRE AŞ’nin kurucu ortağı oldu. Halen bu şirketin ortağı ve icra kurulu başkanıdır.
2017 yılından bu yana Dünya Enerji Kongresi Türk Milli Komitesi’nde yer almaktadır.
1993 yılında MÜSİAD üyesi olan Gökhan Yetkin, 1995 yılında, en genç üye olarak MÜSİAD yönetim kurulunda yer aldı. 2014 - 2017 yılları arasında MÜSİAD Enerji Sektör Kurulu Başkanlığı yaptı. 2017 - 2019 yılları arasında; MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi, Enerji ve Çevre Üst Kurulu Başkanı, Stratejik Sektörler ve Politikalar Kurulu Üyesi olarak görev aldı.
2019 yılı Mayıs ayından bu yana MÜSİAD Yenilenebilir Kaynaklar ve Atık Yönetimi Komitesi Başkanı olarak görev yapmaktadır.
İngilizce bilen Yetkin, evli ve 2 çocuk babasıdır.
1968 yılında Sivas Suşehri’nde doğdu. Ortaöğrenimini ve lise eğitimini Sivas’ta tamamladı. 1986 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde başladığı yükseköğrenimini, 1992 yılında İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde tamamladı.
Türkiye’nin ilk özel radyolarından Akra FM Haber Merkezinde 2 yıl süreyle çalıştı ve “Olaylar ve Yorumlar” adlı haber programını hazırladı. 1997 yılında Hakmar Grup unvanıyla kurulan perakende gıda işletmeciliği yanında üretim ve tedarik alanlarında da faaliyet gösteren grup şirketlerin ortağı ve yönetim kurulu üyesi olarak ticari hayatını sürdürmektedir.
Halen Gıda Perakendeciler Derneği yönetim kurulu üyesi olması beraberinde, Sektörel olarak birçok kurumda görev yapmıştır. 1990’lı yıllarda bir süre siyasi faaliyetlerde bulunmuştur. İki dönem İTO’da Meclis üyesi olarak perakende ticaret komite başkanlığını yürütmüştür.
Albayrak, MÜSİAD Gıda Tarım Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanlığının ardından, halen MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Rekabette Yenilik Planlama Komitesi Başkanı olarak görev yapmaktadır.
Evli ve üç çocuk babası olan İsa Albayrak, İngilizce ve orta seviyede Arapça bilmektedir.
1984 yılında Muş’ta doğdu. Uludağ Üniversitesi İşletme bölümünden mezun olduktan sonra ABD Boston’da 1 yıl dil eğitimi aldı. İstanbul Ticaret Üniversitesi Küresel Pazarlama ve Marka Yönetimi bölümünde yüksek lisansı devam etmektedir.
2007 yılında araştırma ve danışmanlık sektörüne adım atan Abdülkadir Sıcakyüz, 2011 yılı itibariyle, kurucu ortağı olduğu AGS GLOBAL Araştırma Şirketiyle ticari faaliyetlerini sürdürmektedir. Türkiye’nin ihracatının artırılmasına katkı sağlamak adına, yerli firmaların yurt dışına açılmalarına destek sağlayan birçok projenin danışmanlığını yürütmektedir.
İş hayatının yanı sıra çeşitli sivil toplum kuruluşlarında aktif görev almıştır.
2018-2019 yılları arasında MÜSİAD Danışmanlık ve Eğitim Sektör Kurulu Başkanlığı görevini sürdürmüştür.
2019 Mayıs itibariyle, MÜSİAD Girişimcilik ve Marka Oluşturma Komite Başkanı olarak görev yapmaktadır.
Sıcakyüz, evli ve 2 çocuk babasıdır.
1990 yılında İstanbul'da doğdu.
2012 yılında Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun oldu. 2018 yılında İstanbul Ticaret Üniversitesi Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi Yüksek Lisans Programına başladı.
2008 yılında Karmetal AŞ Genel Müdür Yardımcısı olarak başladığı iş yaşamına, 2012 -2017 yılları arasında aynı şirketin Genel Müdürü olarak devam etti. Bayramoğlu, 2017 yılından bu yana, şirketin Yönetim Kurulu Başkanıdır. Bayramoğlu ayrıca; 2011 yılından itibaren Baymetal firmasında Genel Müdür, 2017 yılından bu yana ise fonluyoruz.com direktörü olarak görev yapmaktadır.
Muhammet Yasir Bayramoğlu, 2019 yılı Mayıs ayı itibariyle MÜSİAD Savunma Sanayi Ortaklıkları Komitesi Başkanıdır.
1959 yılında Sivas’ta doğdu.
İlk ve orta öğrenimini Sivas’ta tamamladı. 1977 yılında Sivas İmam Hatip Lisesi’nden mezun oldu ve aynı yıl, lisans eğitimine İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde başladı.
Milli Türk Talebe Birliği genel merkezinde birer yıl spor müdürlüğü ve kültür müdürlüğü, ardından iki yıl genel yönetim kurulu üyeliği yaptı.
1982 yılında üniversiteden mezun olduktan sonra, sanayi ve ticaret ile ilgili çeşitli işler yürüttü. Halen ortağı olduğu Lehmann Kataforez adlı fabrika ile ağırlıklı olarak otomotiv sektörüne hizmet vermek üzere üretim yapmaktadır.
2009 yılında üye olarak MÜSİAD ailesine katılan Osman Özdemir, MÜSİAD bünyesinde 4 yıl Otomotiv Sektör Kurulu Başkanlığı görevini yürüttü.
Osman Özdemir, 2019 yılından bu yana, MÜSİAD Yerelleştirme ve Milli Üretim Komitesi Başkanı olarak görev almaktadır.
Özdemir, evli ve 4 çocuk babasıdır.
1960 yılında Gümüşhane’de doğdu.
İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’da tamamladıktan sonra, 1981 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldu.
1981-1989 yılları arasında, çeşitli alanlarda faaliyet gösteren firmalarda profesyonel yönetici olarak çalıştı.
1989 yılında, inşaat alanında faaliyet göstermek üzere kendi firmasını kurdu. 1998 yılına kadar inşaat sektöründe yurt içi ve yurt dışında çeşitli projeler gerçekleştirdi.
Halen, 1998 yılında kurarak Esnek Hava Kanalları ve Kanal Konektörleri İmalatına başladığı Işıl Mühendislik AŞ firmasının Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmektedir.
Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığı Asyam Yapı Kooperatifi ile Yeşil İstanbul Evleri projesini gerçekleştirdi.
MÜSİAD üyelerinden oluşan bir ekip ile birlikte, Senyap İşletme Kooperatifi’ni kurdu.
Çeşitli sivil toplum örgütlerinde görev alan Köse, SAHA İstanbul’un kurucu üyelerindendir.
MÜSİAD’da önceki dönemlerde iki dönem Yönetim Kurulu Üyeliği yapan Hikmet Köse, 2019 yılından bu yana, MÜSİAD Ortaklık Geliştirme ve Koordinasyon Üst Kurulu Başkanı olarak görev yapmaktadır.
Hikmet Köse, evli ve dört çocuk babasıdır.
1960 yılında Gümüşhane’de doğdu.
İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’da tamamladıktan sonra, 1981 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldu.
1981-1989 yılları arasında, çeşitli alanlarda faaliyet gösteren firmalarda profesyonel yönetici olarak çalıştı.
1989 yılında, inşaat alanında faaliyet göstermek üzere kendi firmasını kurdu. 1998 yılına kadar inşaat sektöründe yurt içi ve yurt dışında çeşitli projeler gerçekleştirdi.
Halen, 1998 yılında kurarak Esnek Hava Kanalları ve Kanal Konektörleri İmalatına başladığı Işıl Mühendislik AŞ firmasının Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmektedir.
Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığı Asyam Yapı Kooperatifi ile Yeşil İstanbul Evleri projesini gerçekleştirdi.
MÜSİAD üyelerinden oluşan bir ekip ile birlikte, Senyap İşletme Kooperatifi’ni kurdu.
Çeşitli sivil toplum örgütlerinde görev alan Köse, SAHA İstanbul’un kurucu üyelerindendir.
MÜSİAD’da önceki dönemlerde iki dönem Yönetim Kurulu Üyeliği yapan Hikmet Köse, 2019 yılından bu yana, MÜSİAD Ortaklık Geliştirme ve Koordinasyon Üst Kurulu Başkanı olarak görev yapmaktadır.
Hikmet Köse, evli ve dört çocuk babasıdır.