İş modelleri; uygun sektörün uygun iş yapma biçimleri ile eşleştirilerek projelendirme aşamasına geçmesiydi.
Projelendirmede diğer unsurlar ise;
1. Uygun ortaklığın seçilmesi
2. Uygun yatırım kararlarının verilmesidir.
Yatırım modeli ise yatırımın hangi alanlarda odaklanması gerektiğini göstermektedir. Yatırım bir karar biçimi değil, karar prosesidir ve süreklilik arzeder. Yani ticaret ve üretimin alanları kesin çizgilerle belirlenmiş şeklinin aksine yatırım tüm prosesi kapsar. Yatırım kararı; envanter, fon, amortisman, yer, zaman, müşteri, ürün, ortak, bölgesel ve hukuki koşullar gibi pek çok parametrenin aynı anda çalıştırılması ile mümkündür.
Bu başlıklar etrafında; pek çok farklı iş ve ortaklık modeli birlikte çalıştırılabilir. Etap etap gelişim şu şekildedir: Sektörler- İş Modelleri- Hedefler- Ortaklık Modelleri- Yatırım
MÜSİAD MECLİS, Yatırım Planlama ile birlikte MÜSİAD projelendirme sistematiği tamamlanmış olur.
MÜSİAD Komiteler Eşleştirme ve Projelendirme Modeli: MÜSİAD Planlama Algoritması adı verilen sistem şu şekilde çalışmaktadır:
Bu modelde amaç, tüm komiteleri birlikte ve uyumlu çalıştırabilmektir. Her komite ürettiği iş veya projeye göre birden fazla komite ile eş güdümlü ve birlikte çalışabilir.
Modelde çaprazlama yani eşleştirme mantığı uygulanmıştır.
1. Hedef sektörlere uygun iş modelleri birbirleriyle uyumlu olacak şekilde eşleştirilir. Sonuçta ortaya sektöre uygun iş modelleri çıkar.
2. İkinci aşamada bu iş modelleri serileri (örnekleri), her biri birer komite olan ortaklık modelleri ile eşleşebilir. Sonuçta ortaya iş modeline uygun ortaklık hedefleri çıkar.
3. Üçüncü aşamada, ortaklık hedefleri serisi her biri birer komite olan hedef yatırım alanları (tematik olarak günün şartlarına uygun olacak şekilde seçilmiştir) ile eşleştirilebilir. Böylece ortaya uygun sektöre göre tasarlanmış iş modellerini geliştirecek ortaklıkların yatırım sahaları çıkar.
4. Böylece her komite bir diğerinin fonksiyonu yani yardımcısı haline gelir.
1975 yılında Karaman’da doğdu. 1986 yılında ilköğrenimini tamamladı. 1994 yılında Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden mezun oldu. Lisans eğitimini, 2000 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümünde tamamladı ve şu an tez aşamasında olan yüksek lisans eğitimine, 2010 yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İşletmecilik alanında başladı.
1999 yılında şirket ortağı olduğu Triye Dış Ticaret Ltd Şti’nin yanı sıra, 2007 yılından bu yana Tedarik Zinciri Dağıtım Gıda Pazarlama Ltd Şti, 2016 yılından bu yana Teknus Mühendislik ve Danışmanlık AŞ ve Muhammet Ali Özeken GES şirketleri ile ticari faaliyetlerini sürdürmektedir.
MÜSİAD Yeni Turizm Kaynaklarını Geliştirme Komitesi Başkanı olan Özeken, İyi derecede Özbekçe, orta derecede Rusça ve Arapça bilmektedir.
1967 yılında Sivas’ta doğdu.
İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Fatih Vatan Lisesi’nde ortaöğrenimini tamamladı. 2010 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi, 2016 yılında İstanbul Üniversitesi Uluslararası Ticaret bölümlerinden mezun oldu. 2018 yılında, Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde İşletme alanında yüksek lisansını tamamladı.
1988 yılında KOMBİTRANS Uluslararası Nakliyat Şirket Ortağı olarak başladığı iş yaşamına, 1990 - 1991 yıllarında UNATSAN Uluslararası Nakliyat şirketinde Satış Yöneticisi olarak devam etti.
1992 yılından bu yana, kendisine ait olan Best Uluslararası Nakliyat ve Ticaret Ltd Şti firmasıyla ticari faaliyetlerini sürdürmektedir.
İngilizce bilen Yayman, MÜSİAD Lojistikte Yeni Yaklaşımlar ve Yollar Komitesi Başkanı olarak görev yapmaktadır.
1976 yılında Diyarbakır’da doğdu.1995 yılında Üsküdar Halide Edip Adıvar Lisesi’nde ortaöğrenim, 1999 yılında İstanbul Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Mühendisliğinden mezun olarak lisans, 2003 yılında ise Yeditepe Üniversitesi’nde lisansüstü eğitimini tamamladı.
İş yaşamına, 1998 yılında Sentim Yazılım bünyesinde Yazılım Mühendisi olarak başlayan Fahrettin Oylum, 1999 - 2003 yılları arasında Bankalararası Kart Merkezi(BKM)’nde Yazılım Mühendisi olarak çalışmıştır.
2005 yılından bu yana Teknopalas Yüksek Teknoloji Sistemleri AŞ Yönetim Kurulu Üyesi olan Oylum, 2016 yılında kurulan Bakelor Mobil Teknolojiler San.Tic.Ltd ve 2017 kurulan RFID Market şirketlerinin kurucu ortağıdır; şirketler, halen faaliyetlerini sürdürmektedir.
İleri derecede İngilizce bilen Fahrettin Oylum, MÜSİAD Dijital Dönüşüm Komitesi Başkanı olarak görev yapmaktadır.
1978 yılında Malatya’da doğdu.
İlkokulu Gaziantep’te, orta ve lise öğrenimini ise Mersin’de tamamladı. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi’nde İngilizce Öğretmenliği bölümünden mezun oldu ve Toros üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik ( UTL ) bölümünde tezli yüksek lisans programını tamamladı.
2001 yılında, Kombassan Holding iştiraki KOMAS AŞ dış ticaret departmanında profesyonel iş yaşamına başladı. 6 ay burada çalıştıktan sonra, ticari faaliyetlerini, 1968 yılından bu yana faaliyette olan aile şirketi bünyesinde sürdürdü.
2004 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nca atanarak öğretmenliğe adım atmış, 2011 yılına kadar öğretmenlik mesleğini ifa etmiştir. 2011 yılında, tamamen ticari faaliyetlere yoğunlaşmak üzere, öğretmenliği bırakmıştır.
Dönmezler Baharat şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı olan Tevfik Dönmez, baharat ürünleri üretimi yaparak, 30’a yakın ülkeye ihracat gerçekleştirmektedir.
Türkiye dış ticaretinin gelişmesi için çalışmalar yürüten ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarında yönetim kurulu üyeliği ve başkanlığı yapan Dönmez, gençlere yönelik olarak “Tecrübe Paylaşımları, Yaratıcı Yazarlık ve Kurumsal/Bireysel İmaj Yönetimi” seminerleri vermektedir.
2013 - 2016 yılları arasında MÜSİAD Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Üyeliği ve Sektör Kurulları Komisyon Başkan Yardımcılığı yapan Tevfik Dönmez, 2018 - 2019 yılları arasında MÜSİAD Yurt Dışı Teşkilatlanma Komisyonu Başkan Yardımcılığının ardından, 2019 yılı Mayıs ayında bu yana, Dış Ekonomik ilişkiler Komitesi Başkanlığı görevini sürdürmektedir.
Evli ve iki çocuk babası olan Dönmez, iyi derecede İngilizce, orta derecede Arapça bilmektedir.
Lisans eğitimini Işık Üniversitesi Matematik bölümünde, yüksek lisansını ise Marmara Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri (MIS) alanında tamamladı. Kılıç, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde Yönetim Organizasyonu alanında doktora çalışmalarına devam etmektedir.
CRM ve Dijital Pazarlama alanlarında profesyonel yönetici olarak Metro Cash&Carry, Sif JCB Construction Machine, Altıncı Cadde, Speak Group, Körfez GYO bünyesinde ulusal ve uluslararası pazarlarda uzun yıllar çalışmıştır. Müşteri ihtiyaçlarının analiz edilerek değer önerilerinin hazırlanması, iş modellerin kurulması ve stratejik iş geliştirme faaliyetleri odaklandığı alanlardır.
Girişim Sermayesi sektöründe birçok kurumun Yönetim Kurulunda yer alan Kamil Kılıç, 2007 yılından itibaren girişimlerde bulunup yatırım alarak, Teknoloji Girişim Sermayesi yatırımları konusunda uzmanlaşmıştır. Teknolojinin Ticarileştirilmesi alanında The University of Texas at Austin IC2 Institute eğitim almıştır.
Halen GİSED Girişim Sermayesi Fonları Derneği Başkanı olan Kılıç, GPAS (Global Participation Finance Summit) Küresel Katılım Finans Zirvesi Yürütme Kurulu Başkanlığı’nı da sürdürmektedir.
Kamil Kılıç, 2019 yılından bu yana MÜSİAD Akıllı Şehirler ve Şehir Ekonomileri Komitesi Başkanı olarak görev yapmaktadır.
1977 yılında Düzce Akçakoca’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Akçakoca’da tamamladı. Dumlupınar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun oldu ve The University of Manchester Institute of Science and Technology’de Yapı Mühendisliği dalında yüksek lisansını tamamladı. Yüksek Lisans eğitimi boyunca İngiltere’de ileri yapı teknolojileri alanında teknik makaleler yayınladı. Marmara Üniversitesi Ortadoğu ve İslam Ülkeleri Enstitüsü’nde Ekonomi Politiği üzerine Doktora Tezi aşamasındadır.
2002-2005 yılları arasında Amerikan Jacobs Engineering firmasında İngiltere Nükleer Enerji Departmanında çalıştı. BNFL (British Nuclear Fuel Limited) kurumu Nükleer İstasyonlarının yapım ve devreye alma projelerinde yer aldı.
2005-2006 yıllarında Mouchel’de İngiltere Karayolları ve Demiryolları Kamu Kurumlarının proje çalışmalarının yönetiminde bulundu. 2006-2008 yıllarında Campbell Reith Hill şirketine katıldı, Sağlık Entegre Tesisleri Kamu-Özel Ortaklığı ve Kentsel Dönüşüm projelerinin yönetiminde rol aldı.
2008 yılında Türkiye’ye dönüş yaparak, OPTİMAL firmasını kurdu.
İleri düzeyde İngilizce bilen Burhan Özdemir, MÜSİAD Yatırım Planlama ve Geliştirme Üst Kurulu Başkanı ve aynı zamanda MÜSİAD İnvest Komitesi Başkanı olarak görev yapmaktadır.
Özdemir, evli ve üç çocuk babasıdır.
1976 yılında doğdu.
İlköğretim ve Lise eğitimini İstanbul’da tamamlayan Öztürk, Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi ve ardından York Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni bitirdi.
York Üniversitesi Uluslararası Ticaret bölümünde yüksek lisans yaptı; 2015 yılında MBA programını tamamladı.
2019 yılında Unem Üniversitesi’nde İşletme Yönetimi üzerine doktorasını tamamladı.
Birçok alanda ulusal ve uluslararası eğitim sertifikaları bulunan Öztürk, Ulusal ve Uluslararası kurum ve kuruluşlardan ödüller almıştır.
Çalışma hayatına, 1996 yılında aile şirketi olan Arda Grup’ta başladı ve şirketin hissesine ortak oldu.
Serpil Öztürk’ün kurucusu ve hissedarı olduğu şirketler:
Arda Grup AŞ. - 2004 - Türkiye/ İstanbul Merkezli, Tunaturk Holding AŞ. 2017 - Türkiye/İstanbul Merkezli, Arda Türk Ghana Ltd. - 2013 - Gana/Akra Merkezli, Sur Holding Inc.- 2014 - Marshall Merkezli, Arda İnşaat A.Ş. - 2016 - Suudi Arabistan/Cidde Merkezli, Shams Enerji A.Ş. - 2016 - Iran/Tebriz Merkezli, Arda Construction Company - 2018 - İngiltere/Londra Merkezli, Arda Türk Gine Ltd. – 2018 - Gine Konakri Merkezli, Tuna İnşaat Yatırım LLC - 2016 - Rusya/Moskova merkezli ve Cengiz Teknik Kompozit Sanayi A.Ş. Türkiye/İstanbul Merkezli.
Halen Arda Grup Yönetim Kurulu Başkanı olan Serpil Öztürk, MÜSİAD Yurtdışı Alt ve Üst Yapı Komitesi Başkanı olarak görev yapmaktadır.
1977 yılında Düzce Akçakoca’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Akçakoca’da tamamladı. Dumlupınar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun oldu ve The University of Manchester Institute of Science and Technology’de Yapı Mühendisliği dalında yüksek lisansını tamamladı. Yüksek Lisans eğitimi boyunca İngiltere’de ileri yapı teknolojileri alanında teknik makaleler yayınladı. Marmara Üniversitesi Ortadoğu ve İslam Ülkeleri Enstitüsü’nde Ekonomi Politiği üzerine Doktora Tezi aşamasındadır.
2002-2005 yılları arasında Amerikan Jacobs Engineering firmasında İngiltere Nükleer Enerji Departmanında çalıştı. BNFL (British Nuclear Fuel Limited) kurumu Nükleer İstasyonlarının yapım ve devreye alma projelerinde yer aldı.
2005-2006 yıllarında Mouchel’de İngiltere Karayolları ve Demiryolları Kamu Kurumlarının proje çalışmalarının yönetiminde bulundu. 2006-2008 yıllarında Campbell Reith Hill şirketine katıldı, Sağlık Entegre Tesisleri Kamu-Özel Ortaklığı ve Kentsel Dönüşüm projelerinin yönetiminde rol aldı.
2008 yılında Türkiye’ye dönüş yaparak, OPTİMAL firmasını kurdu.
İleri düzeyde İngilizce bilen Burhan Özdemir, MÜSİAD Yatırım Planlama ve Geliştirme Üst Kurulu Başkanı ve aynı zamanda MÜSİAD İnvest Komitesi Başkanı olarak görev yapmaktadır.
Özdemir, evli ve üç çocuk babasıdır.