Hedef Sektörler: Hizmetler, tarım ve hayvancılık, eğitim, turizm, medya, dayanıklı tüketim, perakende, gıda
Temel amaç (Hedeflenen İş Modeli): İlgili sektörler başta olmak üzere gastro ekonomi çıkış noktasından hareketle markalaşma, şehir ekonomilerine destek verme, turizm kaynaklarını çeşitlendirmek, kırsal dönüşüme yardımcı olma ve gıda pazarını geliştirme çalışmaları için projeler geliştirmek
Anahtar kelimeler: Rekabet edebilirlik, markalaşma, kaynak çeşitlendirme, milli ve menşei üretim, kültürel tanıtım, alternatif turizm
Gastro-ekonomi, bir yaratıcı ekonomiler konusudur. Mutfak kültürü ve onun etrafında şekillenen ekonomik ve ticari faaliyetler günümüz dünyasında turizmden gıdaya, ulaşımdan hammaddeye kadar yayılan pek çok sektörün odak noktası haline gelmiştir.
Türk mutfağı, zengin yemek ve içecek kültürü ile dünya mutfakları arasında ilk beş sıradadır; ancak yeterli tanıtım sağlanmadığı için hak ettiği katma değeri üretememekte ve zengin kültürümüz maalesef yeterli pazarlama ve satış alanı bulamamaktadır. Özellikle bölgesel özelliklerin ve yerelleşmenin ön plana çıktığı günümüz ekonomisinde bölgesel farklılıkların birer markaya ve iş koluna dönüşebileceği en verimli alanlardan biri de gastro-ekonomidir. Bu alan bir ülkenin ekonomi yol haritası için yeni bir hikâye yazmak anlamına gelmektedir. Sadece yemeklerin tanıtımı söz konusu değildir.
Bu alanda bir perakendecilik ve pazarlama ağının başlatılması, gıda sektörünün gastro-ekonomi ve yerel mutfakların nihai kullanıcıya ulaştırılması alanında yeniden dizayn edilmesi ve yenilik planlamalarının yapılması, gastro ekonomiye konu mutfağın ve yemeklerin tarihsel arka planlarının araştırılması ve pazarlanması, bu amaçla gastro-diplomasinin başlatılması önemlidir.
Turizmin yeni keşif ve kazanç alanı olan gastro-turizm, gelir düzeyi yüksek turistler için tercih nedenidir. Aynı zamanda şehirlerin markalaşması ve kır kentlerin dönüşümü için de önemli bir çıkış noktasıdır. Her şeyin dâhil olduğu turizm paketleri ile Türkiye’nin kişi başına 600-700 dolar kazanabildiği ve ancak yazın sağlanabilen bu turizm gelirleri, gastro ekonomi gibi farklı markalaşma alanları ile süreklilik kazanabilir.
Danimarka, sadece balık ve patatesten ibaret mutfağıyla bugün dünya çapında servis ve bayilik düzeyinde kendi mutfağını yurt dışında perakende şekilde pazarlayabilmektedir. Yakın coğrafyalardan temin edilen ürünlerle hazırlanan sağlıklı menüler ve diyet perakendeciliği ile Danimarka bugün “karbon ayak izi bırakmayan gıda ve mutfak” konseptini dünyaya tanıtmış ve bu konsept ile önemli cirolar elde etmiştir.
Türkiye’de bu sektörün önü açıktır. Örneğin İspanya, milli gelirinin %8’ini yeme-içme sektörüne harcamaktadır. Bu oran, İtalya’da %7, Türkiye’de ise sadece % 2 düzeyindedir. Bugün ülkemizde 40 üniversitede Gastronomi Bölümü açılmış durumdadır. Ancak burada yetişen elemanların sektöre kazandırılması ve kalifiye elemanların yurt dışına ihracı ile aslında mutfak ve kültür ihracatının (penetrasyonunun) gerçekleşmesi olasıdır.
Peru, dünya pazarındaki çıkışını kinoa ile yapmıştır. Aynı özellikleri taşıyan siyez buğdayının hikâyesini anlatmak ve bu ürün ile dünya pazarlarına açılmak olasıdır. Kaymak, pastırma, pestil… Geçen sene Gaziantep mutfağı, UNESCO yaratıcı şehirler listesine girmiştir. Aynı şekilde Urfa mutfağı da değerlendirilebilir. Göbeklitepe, dünyanın sayılı tarih miraslarından biriyken, sadece tarihsel özellikleri ile sınırlandırılmamalıdır. Urfa Mutfağı ve Göbeklitepe’nin birlikte çalıştırılacağı örnek projeler ile hem şehir ekonomileri desteklenir hem kırsal dönüşüm desteklenir hem de gastro turizm için yeni bir alan açılmış olur.
Akademi Kamu Sanayi İşbirliği ve Proje Takip Komitesi
Akıllı Şehirler ve Şehir Ekonomileri Komitesi
Birleşme ve Devralmalar Komitesi
Çok Ortaklı Sermaye Komitesi
Dış Ekonomik İlişkiler Komitesi ve EXPO
Dış İlişkiler Komitesi
Dijital Dönüşüm Komitesi
Diplomatik İlişkiler Komitesi
Ekonomi Güvenliği ve Regülasyon Komitesi
Gastro- Ekonomi ve Türk Mutfak Sanatları Komitesi
Genç MÜSİAD Komitesi
Gıda Güvenliği ve Rekabette Yenilik Planlama Komitesi
İhracatı Geliştirme ve Ticaret Eşleştirme Komitesi
İşgücü Planlama ve Mesleki Teknik Eğitim Komitesi
Kırsal Kalkınma Komitesi
Kobi Geliştirme ve Markalaşma Komitesi
Lojistikte Yeni Yollar ve Yaklaşımlar Komitesi
Maden, Enerji Yönetimi ve Yatırımları Komitesi
Makine ve Metal Sanayinde Dönüşüm Komitesi
Medya ve Kültür Ekonomileri Komitesi
Milli Paydaşlar ve Sektörel Üye Geliştirme Komitesi
Mobilya ve Dayanıklı Tüketimde Üretim Kümeleri Komitesi
MÜSİAD Akademi Komitesi
MÜSİAD İnvest Komitesi
MÜSİAD Kadın Komitesi
MÜSİAD Tahkim Komitesi
Ortak Satınalma ve Ticari İşbirlikleri Komitesi
Risk Yönetimi ve Sigortacılık Sistemleri Komitesi
Sağlık, Medikal, İlaç Üretim ve Ticareti Komitesi
Sanayi Bölgeleri ve Yerleşkeleri Komitesi
Savunma Sanayi Ortaklıkları Komitesi
Seracılık, Bitki Besleme ve Peyzaj Komitesi
Tekstilde Yenilik Yönetimi ve Tasarım Komitesi
Ulaşım Araçları Endüstrisi Komitesi
Üye İlişkileri ve Üye Kabul Komitesi
Yeni Turizm Kaynakları ve Yatırımları Komitesi
Yenilenebilir Kaynaklar ve Atık Yönetimi Komitesi
Yerelde Şube Yapılandırma Komitesi
Yerlileştirme ve Milli Üretim Komitesi
Yurtdışı Alt ve Üst Yapı Yatırımları Komitesi
Yurtiçi Yapı Geliştirme ve Projelendirme Komitesi
1967 yılında Şanlıurfa Birecik’te doğdu.
Lise eğitimini tamamlamasının ardından başladığı lisans eğitimine, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünde devam etmektedir.
Ramazan Bingöl Et Lokantası Yönetim Kurulu Başkanı olan Bingöl; Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde kurulan Kültür ve Turizm Bakanlığı Turizm Şurası Gastronomi Komisyonu Üyeliği, Türk Mutfak Vakfı Başkanlığı, Tüm Aşçılar Federasyonu Başkan Yardımcılığı, Gıda Dernekleri Başkan Yardımcılığı görevlerini yürütmektedir.
Çeşitli gazete ve dergilerde Türk ve Dünya mutfağı üzerine yazıları yer alan Ramazan Bingöl’ün ayrıca yayımlanmış 3 kitabı da bulunmaktadır.
MÜSİAD Gıda ve Tarım Sektörü Komisyonu ve MÜSİAD Üye İlişkileri Komisyonu’nda görev almış olan Bingöl, 2019 yılı Mayıs ayından bu yana MÜSİAD Gastro Ekonomi ve Türk Mutfak Sanatı Komitesi Başkanı olarak görev yapmaktadır.