Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu, Gıda-Tarım İş Gezisi kapsamında Azerbaycan’a 3 günlük bir seyahat düzenledi.
MÜSİAD Azerbaycan şube ev sahipliğinde gerçekleştirilen programda, yatırım fırsat ve imkanları, ticari görüşmeler, kültürel geziler ve panel programı düzenlendi.
Türkiye Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, Azerbaycan Tarım Bakan Yardımcısı İlhama Qadimova, KOBİA Yönetim Kurulu Başkanı Orxan Məmmədov ve Azerbaycan Gıda Tehlikesizliği Ajansı Aparat Başkanı Elhan Mikayilov’un davetli olarak yer aldığı Tarımın Gücü Geleceğin Teminatıdır temalı panelde açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Azerbaycan Şube Başkanı Rashad Cabirli, Azerbaycan-Türkiye ilişkileri ve Azerbaycan'da Tarım ve Tarımsal Destekler hakkında bilgi verdi.
Türkiye Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı ise Türkiye'nin gıda güvenliğinden ve gıda güvenliği konusunda atılan atılımlardan bahsederek “Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticaret cirosu 6-7 milyar dolar, hedef bu rakamın 15 milyar dolara çıkarılmasıdır. İkili ilişkilerin daha da artması gerekmektedir” dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı Cemal Özen;
“Pandemi bize gıda ve tarımın insan hayatı için ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Gıdaya ulaşamamanın oluşturacağı olumsuz etkiyi düşünecek olursak, ülkemiz bu hususta hiçbir sıkıntı yaşamadı.
Gıda milliyetçiliğinin konuşulduğu günlere doğru ilerliyoruz. Kimin hangi silahı hangi teknolojisinin var olduğunun konuşulduğu günlerden kimin hangi gıdası var diye konuşulacak. Bu yüzden ekilmedik bir tarımsal alanının kalmaması ve katma değerli ürüne dönüştürülmesini sağlamak için şehir şehir, bölge bölge geziyor bunu anlatıyoruz.
2050 yılında dünya nüfusunun 11 Milyar olması beklendiğini düşünürsek, tarımsal üretimin en az %70 arttırılması gerekmektedir. Dolayısıyla yüksek bir teknoloji kullanımını arttırmalıyız. Bilinç ve farkındalık oluşturmak amacıyla 2024 yılının Tarım Yılı ilan edilmesi gerektiği hususunu Tarım Bakanımıza da ilettik” ifadelerini kullandı. Başkan Rashad Cabirli’ye ve Azerbaycan Şubesine teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
Özen panel konuşmasını ise şöyle sürdürdü:
Öncelikle sözlerime 7 Ekim’den beri olan İsrail zulmünü kınadığımızı ifade ederek başlıyorum. Elimizden gelen her şey ile Filistin’in yanındayız.
MÜSİAD, kurulduğu 1990 yılından beri tüm dünyada erdemli ve ahlaklı ticaretin gelişmesi amacıyla yola çıkmış bir sivil toplum kuruluşudur. Yaklaşık olarak 14 bin üyesi olup, üyelerinin %10’u gıda ve tarım alanlarında faaliyet göstermektedir.
Pandemi bize gıda ve tarımın insan hayatı için ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Gıdaya ulaşamamanın oluşturacağı olumsuz etkiyi düşünecek olursak, ülkemiz bu hususta hiçbir sıkıntı yaşamadı.
Gıda milliyetçiliğinin konuşulduğu günlere doğru ilerliyoruz. Kimin hangi silahı hangi teknolojisinin var olduğunun konuşulduğu günlerden kimin hangi gıdası var diye konuşulacak. Bu yüzden ekilmedik bir tarımsal alanının kalmaması ve katma değerli ürüne dönüştürülmesini sağlamak için şehir şehir, bölge bölge geziyor bunu anlatıyoruz.
2050 yılında dünya nüfusunun 11 Milyar olması beklendiğini düşünürsek, tarımsal üretimin en az %70 arttırılması gerekmektedir. Dolayısıyla yüksek bir teknoloji kullanımını arttırmalıyız. Bilinç ve farkındalık oluşturmak amacıyla 2024 yılının Tarım Yılı ilan edilmesi gerektiği hususunu Tarım Bakanımıza da ilettik.
Türkiye tarımsal milli hasılada 9. Sıradadır. Hedefimiz ilk 5’in içerisinde yer almak olmalıdır. Şuanda ülkemizdeki var olan gıda enflasyonunun temelini arz-talep dengesi oluşturmaktadır. Yeteri kadar üretilemeyip, dışarıya ihraç edilen gıdanın iç piyasadaki fiyatı artar. Doğru ürün doğru miktarda üretilmelidir.
Dünyada tarım, teşvikler ve sübvansiyonlar ile gelişmektedir. Türkiye dünya ortalamasının üzerinde bir destek var. Teşvik ve desteklerin üretim odaklı olması gerekmektedir. Birim karede daha fazla ürün üretene daha fazla destek verilmelidir.
Ürünün katma değerli ürün haline gelmesi çok önem arz etmektedir. Hedefimiz; katma değerli ürün üretmek ve ürünü katma değere dönüştürmek olmalıdır.
Çiftçimiz yaşlanmaktadır. Bu yüzden Tarım Liseleri ve Tarım Üniversiteleri kurularak insan kaynağı oluşturulmalıdır.
Tarım zor bir iştir. Çok emek ister ve belirsizlikleri var. Çiftçi bu belirsizliklerden kurtarılarak, ne kazanacağını baştan bilmelidir.
Üreticilerin birlik olması ve hep birlikte bir kazanım elde edilmesi gerekmektedir.
MÜSİAD Azerbaycan başkanımıza çok teşekkür ediyoruz.